top of page

Nova Col·laboradora d'AMESS: Alicia Felipe Mateo

Entrevistem a Alicia, nova col·laboradora d'AMESS.

Alicia Felipe Mateo

Ella és Infermera especialista en Salut Mental, Màster Oficial en Investigació en Psicologia de la Salut, i té formació bàsica en Terapia Familiar i formació específica en Mindfullness, és també professora de Ioga i acupuntora.

Parla'ns una mica de tu

Doncs, sobre mi i com puc acompanyar-te ... Em dic Alicia. Sóc infermera en salut mental i "activista en autogestió de salut". Em considero una persona entusiasta, sensible, curiosa, honesta i una mica tossuda. Em fascina tot el que té a veure amb la salut holística i la recuperació del poder personal en tots els àmbits de la salut i de la vida en general. Acostumo a desconfiar de les "veritats" que ofereixen perspectives reduccionistes i tractaments despersonalitzats. M'interessa molt l'estudi de la biologia sempre que aquesta em parli de les interrelacions sistèmiques entre ment i cos, ésser humà i naturalesa, persona-entorn, etc. Les meves àrees d'especialització són l'empoderament en salut mental i l'autocura bio-psico-espiritual a través del desenvolupament personal i eines de la medicina tradicional xinesa. Ofereixo un espai terapèutic on portar el pes de la teva pròpia salut perquè puguis decidir què és el que necessites per viure més plenament. Per acompanyar-te en el procés de canvi, utilitzo tècniques terapèutiques com la nutrició, acupuntura, auriculoteràpia, mindfulness i moviment conscient (Ioga, Qi Gong).

Què t'agrada de la Salut Mental?

Treballar en l'àmbit de la salut mental sense dubte m'ajuda a conèixer-me més a mi mateixa. Cada dia intento observar com millorar-me, com la concertista que afina el seu instrument acuradament abans de començar a tocar. El meu objectiu és acompanyar la persona en el seu procés vital perquè aquesta pugui connectar amb les seves necessitats i decidir com portar una vida més gratificant.

Què opines del sistema sanitari?

Pel que fa al sistema sanitari actual, crec que encara queda molt per fer ... Les seves bases estan sustentades en un paradigma que trasllada el poder del "pacient" al professional que l'atén, anulant la seva veu i singularitat. Així és com es constitueix la figura del "professional expert" que creu saber el que necessita el pacient per estar millor, ja que per descomptat, aquest últim és percebut com inexpert, equivocat i passiu en matèria de salut. En aquest context, és fàcil que davant una crisi o malaltia, ens sentim perduts i sense adonar-nos, poguem acabem cedint els nostres drets més fàcilment. En aquest sentit, la confiança en el "proveïdor d'ajuda" deixa de ser constructiva quan pel camí, la persona amb malestar deixa d'escoltar-se a si mateixa. Per això és important que siguem més actius en el manteniment de la nostra pròpia salut, començant pel més quotidià: com de saludables són els meus hàbits físics, emocionals, socials etc?. D'altra banda, perquè aquesta "desconnexió" no succeixi tan "fàcilment", considero que tant el professional com la persona amb experiència en salut mental han de situar-se en un mateix nivell (Horitzontal, i no vertical). En aquest sentit, és important ressaltar el paper crucial que exerceixen els col·lectius de salut mental en primera persona, amb les seves grans dosis d'esperança i empoderament (en ocasions molt més terapèutiques que algunes teràpies de renom).

Què creus que pot aportar a la societat projectes com el d'AMESS?

Considero que necessitem més terapeutes facilitadors i empoderadors de salut, i menys professionals experts en "malalties". Aquesta és una de les motivacions que porten a un conjunt de professionals a crear aquesta associació. Des d'AMESS volem generar una mirada basada en una filosofia de proximitat i respecte cap a la persona perquè pugui reparar o construir un nou projecte vital amb sentit.


Entrades recents
Archivo
Buscar por tags
No hay tags aún.
bottom of page